Publicat în povești

„Primăvară – floare rară”


A sosit primăvara. De dimineață se arată a fi o zi frumoasă, zi de primăvara. O adiere de vânt aduce mirosul florilor de primăvara. Copacii înmuguriții abia așteaptă să-și deschidă aripile și să ne împroaște cu petalele lor multicolore. În natură se produce un adevărat miracol. Cel mai frumos și așteptat este răsăritul soarelui  cu lumina din ochii primăverii, care ne mângâie cu razele lui calde și luminoase, trezindu-ne la viață.     Pământul se acoperă cu un covor verde mustos. Păsările au revenit din țările calde. E atâta alai în jur. Petele de zăpada rămase pe alocuri se topesc cu repeziciune sub razele calde ale soarelui. Primele flori de primăvară – ghioceiii încă plăpânzi, numiți și simbol al primăverii, își scot cu îndrăzneală căpușoarele de sub zăpadă și le înalță către soare, arătând și altor flori că a sosit primăvara. Totul în jur este foarte frumos! Păsări de tot felul, iarba cea proaspătă, flori de toate culorile și apa cea cristalină, toate la un loc formează un peisaj  mirific. Primăvara e spectaculoasă în felul ei, deoarece toate și totul în jur se întoarce la viață.

Copiii au devenit mai vioi, veseli, zburdalnici, iar vocile lor zglobii se aud peste tot în jur. Grădinița din vecinătatea Centrului Academic Internațional Eminescu este aidoma unui stup de albine. Și cu această vioiciune se apropie de biblioteca noastră spunând toți într-un glas:  Vine primăvara! / Soarele răsare. / Pe crengile copacilor / Vezi păsări călătoare. / In aer rândunica / Cu voioșie zboară, /  Iar greierașii veseli /  Pe noi ne înconjoară! / Ah, vraja ta cum mă îmbie / Ești o cunună, primăvară, / Și eu un strop din tine sunt, / Lumina ce cuprinde țara / Cât flori mai sunt pe-acest pământ. /  Șiruri negre de cocoare, / Ploi călduțe și cu soare, / Fir de ghiocel plăpând, / Cântec îngânat în gând, / E sărbătoare, e sărbătoare./ Pentru tine, primăvară,/  Care-aduci belșug în țară, / Care vii, peste câmpii,/  Cu bănuți de păpădii / Și cu cântec de copii!

 Cu acest frumos recital de poezie, despre sosirea primăverii au venit în ospeție la CAIE copiii din grupele pregătitoare nr. 10 și 14 de la Grădinița nr. 40. Doamnele educatoare: Xenia Javgurean, Angela Purici-Timotin, împreună cu Svetlana Ohladciuc, conducătorul muzical al grădiniței au pregătit un frumos program de cântece și poezii dedicate primăverii și  sărbătorilor de la începutul lunii martie: Mărțișorul și Ziua mamelor. Au fost recitate mai multe poezii: „Primăvara”, „De ziua mamei”, „Mama”, „Bunicuța”, „Codrul”, „Floare verde”, „Pe aripi de vânt”, „Pentru tine, mama”și altele. Iar  cântecele: „Mândră primăvară”, „Timpul florilor”, „Mama”, „Mamelor iubite”, au sunat aidoma unei ape curate izvorâte din inima pământului.

În cadrul aceluiași spectacol le-am prezentat copiilor și o carte nouă, frumoasă și interesantă: „Prietenii mei dragi”, scrisă cu mult drag de marele compozitor al neamului Eugen Doga. În aceste scurte povestiri artistul își amintește cu nostalgie de prietenii lui patrupezi Joy și Amur, care i-au adus multe clipe de bucurie și tandrețe de care doar animalele pot da dovadă, atât de sincer și aproape dezinteresat.

Copiii au rămas impresionați și satisfăcuti de întâlnire de clipele petrecute la bibliotecă într-o atmosferă de cântec, poezie, amintiri frumoase. Data viitoare ne-am înțeles să citim cartea „Prietenii mei dragi” integral și să discutăm despre rolul animăluțelor domestice în viața oamenilor…

 Larisa Arseni, Maestru în artă, bibliotecar.

Lasă un comentariu